Gå till innehåll
Visselblåsartjänst
Parasport Sverige
Parasport Sverige

Lyckat familjeläger tack vare föreningar och Fritidsbanken

Collage med tre bilder. Bild 1: Inomhusmiljö, ung kille spelar pingis. Bild 2: Utomhusmiljö, travbana. Två personer sitter i en sulky bakom en häst. Bild 3: Inomhusmiljö, tjej sitter på en bänk och snörar på sig inlines.

I oktober anordnade Parasport Sveriges projekt Tillsammans ett läger i Östersund för familjer med barn och ungdomar med intellektuell funktionsnedsättning. Förutom flera lokala föreningar var även Fritidsbanken Östersund på plats och visade upp sin verksamhet.

Helgen 21–22 oktober arrangerade Parasport Sveriges projekt Tillsammans för första gången ett familjeläger. Lägret, som höll till i Östersund, riktade sig till barn och ungdomar mellan 8 och 26 år med intellektuell funktionsnedsättning, samt deras syskon och föräldrar.

– Vi ville ge familjerna ett tillfälle att mötas och utbyta erfarenheter i en aktiv och inspirerande miljö, säger projektmedarbetare Susanne Pettersson om helgen.

Familjerna kom från hela landet, och det var både föräldrar, syskon och mor- och farföräldrar som följde med.

Förutom de lokala idrottsföreningar som fanns på plats för att deltagarna skulle få prova på så var även Fritidsbanken Östersund med under söndagen. Erik från Fritidsbanken hade med sig mängder av idrottsutrustning som deltagarna fick testa. I samband med detta berättade han om hur Fritidsbanken fungerar och hur man kan låna utrustning gratis i 14 dagar.

– Att Fritidsbanken var med på familjehelgen kändes så nyttigt. Genom deras medverkan kunde vi visa att det finns fler sätt vara aktiva tillsammans, och på så sätt kanske sänka tröskeln ytterligare för att så småningom börja idrotta i en förening, säger Tillsammans projektledare Johanna Oskarsson.

"Vår dotter hade så kul"

Även föräldrarna var positiva till att Fritidsbanken var med och visade upp sin verksamhet.

– Vår dotter hade så kul när hon provade! Vi har positiv erfarenhet av Fritidsbanken i Stockholm, de ger mycket bra möjligheter att prova på och utöva sport och träning, sa en förälder efter helgen.

Andra aktiviteter under helgen var skytte, gåfotboll, konståkning, familjelopp i orientering, enkeljympa med Friskis&Svettis, simning och besök på Östersundstravet.

– Vi är jättenöjda med familjelägret, och redan på plats fick vi önskemål om att anordna fler, liknande helger. Det känns väldigt roligt, avslutar Johanna Oskarsson.

>> Läs mer om Tillsammansprojektets arbete för att få fler barn och unga med intellektuell funktionsnedsättning in i idrotten.

Publicerad: 2023-11-21

Senast uppdaterad: 2023-11-20